Thursday, September 20, 2007

Taman Tasik 1

Layman; Mbak Dorce tu mmg sempoi jer, kat tengah jalan pun boleh nyanyi n menari, mmg ikut angin dia lah, the crew pun ikut jer. Klau dia panjat duk atas lori, kamera crew pun ikut panjat, kalau tiba2 dia naik motosikal, krew pun terpaksa bekejar juga. “Jalan-jalan” last weekend pun dia jalan kaki keliling Jakarta sambil melawat rakan2 artisnya sehari sebelum puasa, interview mrk pasal persediaan puasa. Main redah2 jer, ada sorang ibu tu, masih lagi berenang2 kat kolam renang, siap mbak Dorce panggil dia ikan lumba2..hahahaha.... Oh ya, mbak Dorce lebih biasa di panggil Bunda Dorce oleh semua. Nabila? Hehehe... kena check online nanti. Maybe gelaran 'mbak' itu sesuai untuk both laki2 or pmpuan kot.Itu couple cina lah, siap bergurau senda kat situ, tertawa riang menikmati suasana romantik di taman..hahahah.... Yup, pernah berbuah kecik2 bulat2 kekuningan. kalalulah buah tu emas tulen..... Itu baru jer news dari Taiwan, kadang2 tu ada jugak terserempak ngan news dari Indonesia, and some other parts of the world gitu, masa channel surfing. Yup, red handed, mmg dah lama perhati dah si belalang nie, eh, kucing uols pun pandai makan belalang? Gua ingat kucing gua jer yg selera ngan belalang, gua biasanya lepas kerat kepala tu, badannya gua buang ke arah kucing, then terus ngap. Dulu pun ada plan nak bungkus jugak tapi tak tau nak bungkus pakai apa, nasib baik belalang lain tak berani nak kacau buunga kekwa itu lagi, maybe b4 belalang tu mati, , dia dah pesan kat yg lain kot..hehehe... Eh, nak tanya skti, yg berita jam 8 malam tu korang biasanya tgk channel mana satu? TV1? TV3? TV7? or TV9? Gua biasanya just tekan sana sini, tengok mana ada berita menarik, then after 5 – 10 minit, tukar tgk channel lain dah..heheh...

Mr. Green; Sama-sama, looking forward ngan entri uols pasal pokok2 herba tu.
Yt; hahaa, pandang ke Taiwan, ala Taiwan pun kat timur jugak mah..hehehe... Of coz digunting kepalanya, tapi nak buat sesi foto2 dulu mah. Eh sekarang kat belakng laman rumah gua pun mcm semakin bertambah dah populasi insect kepat oren tu, usually waktu senja semua datang bertenggek kat bawah daun. .

Dan kini tibanya masa yang di tunggu2 oleh akak Layman, Lake Garden di bawah kaki Bukit Tangki Air revealed... Tapi ni part 1 dulu yer, ada 3 enterance, yg nie kat tepi facing the main road, ada satu lagi yg ada gerbang tu pun facing the main road , tapi fungsi just sebagai hiasan jer sebab skrg kunci jer, even kereta pun tak muat nak masuk, cit, siapa yg buat planning nie, Fail!! Tu dia car park, perhatika kancil itu, tu lah kete couple itu. kalau gua tak di kira masuk, then couple nie jer lah yg ada kat situ masa tu ngan 2 makcik tukang kebun, sorang guard, ngan 2 budak main layang2. Masa tu dah mendung dah, so takde org sangat, kalau tak, ,biasanya kat setiap pondok2 tu, sure dah “fully booked” by couple2 tempatan dan seberang. Selama Taman ini dibuka sudah ada 4 org terkorban kat tasik ini, sorang budak semasa taman i unnder construction, then just last year 3 adults yg mabuk n mati lemas. Tu kes padan muka sebab tu semua kawan pak guard, selalu lepak2 n mabuk2 lepas taman ini di tutup, (buka jam 5am, tutup jam 11pm). My aunt yg selalu pergi joging pagi2 selalu nampak geng2 nie tido kat situ ngan meja yg penuh ngan tin2 beer kosong. Dengan kematian 3 org ini maka terbongkar jugak lah perbuatan pak guard yg tidak amanah dan salah guna kuasa itu, n lastly kena pecat. Tasik tu takdelah dalam sangat pun, sekadar paras lutut jer. Eh, banyak cakap pasal tasik pulak, tapi tak nampak tasik pun ..hahaha.... Yang 1st set ni, gua ikut jalan dari tepi belah kiri, menuju ke tangki air, kat situlah ada a few pohon pokok kenanga. Tapi perhati punya perhati, rupa2nya bukan pokok kenanga yg kena cantas cam topiari, rupa2nya pokok2 jiran kenanga yg kena cantas..hehehe... sorry Layman, mengecewakan anda... terberi info yg salah.. hehe... Tapi still, nikamtilah kehijauan pokok2 yg di jaga rapi ini....


















































2 comments:

Layman's Garden said...

Konseplah tangki air... bunga2! Yg pillars mcm Rome punya tu apa lak? Well maintained juga lah Lake Garden ini.. Mana tempat duduk couple.. Knapa tutup lambat sgt.. apa aktivit mlm nya. Mlm2 nak tengok pokok pun x nampak dah.. Org jog lagi ye.. Tu la.. jrg nampak kenanga kena topiari tp yg sini pokok apa ye.. nampak cam daun ubi kayu/buloh.. Banyak kenanga sure wangi ptg2 tu..

yt said...

waahhh..tangki air ada bunga. cantik juga bunga tu wpun mcm pelik je pi tempek kat water tank tu. apsal kenanga tanam jarak2?
yg ada jam tu mcm cantik je...
a'ah la apa motif tutup kul 11? bukan boleh nmpak apa pun dah... eh, tapi tmn tasik titiwangsa KL pun mlm masih boleh rayau2 lagi..we ol pun biasa jln2 dlm gelap n remang2 tu dgn kids. tapi ada la pak guard naik moto dok patrol nk halau couple yg statik atau org yg memancing kat lake
well maintained juga lake garden uol...elok je bersih