Friday, September 21, 2007

Puasa & TV

Layman & yt; Haha, tahun lepas baru siap di make over ngan bunga raya nie, sempena hari kebangsaan. Lagipun tower nie dah tak berfungsi as tangki air. Daripada jadi uzur dan eye-sore, hasilnya jadilah tangki bunga2 ini. Yg pillars Rome tu open stage, hah, masa nak kempen pilihanraya tu, adalah konsert2, tarian2. Biasanya jadi tempat org2 jogging kat situ 2 lepak2 n buat exercise streching2. Tutup lambat tu sebab kat situ ada tempat makan, 3 gerai, 1 masakan melayu, 2 masakan cina. Diaorg malam baru buat business, so, tutup jam 11 tu kira ok lagi lah. Tak sure plak pokok topairi yg cam daun buluh tu pokok apa, tapi akar2 tu selalu berjuntai2 frm the ranting. Biasa jer clock tower tu, tapi kira sesuai lah ngan environmentnya, simple. Ala malam2 tu da lagi cahaya samar2 mah, kat sepanjang path way tu ada tiang2 lampu, cuma kat pondok2 tu jer yg gelap, hmm, maybe next time boleh try buat nite fotografi kat situ, tapi takut nanti kena chop jadi mat skodeng lagi... hehehe....
Sepertimana yang pernah dinyatakan pada posting yang lepas-lepas, bersempena dengan ketibaan bulan puasa, stesen-stesen tv di negara jiran kita turut menyahut seruan bulan Ramadhan ini, kesemua stesen tv di sana banyak menyiarkan rancangan2 yang berunsurkan keagamaan. Bukan saja rancangan ceramah, talkshow, sinetron, kuiz show, etc... Masa itulah muka2 ustaz dapat banyak air-time kat tv hehehe... Malah iklan jugak kebanyakanya turut berubah wajah dengan mengambil inisiatif membuat iklan versi Ramadhan walaupun airing time nya hanya sebulan. Bukan itu saja, malah ada yg ada 2 atau 3 versi iklan Ramadhan! Contohnya 'teh SOSRO', ada 2 versi, Gudang Garam plak, ada 3 versi, so far 1st week, they aired 2 version, then semalam, another new one aired, wah, kaya kan, itu baru iklan puasa, belum lagi iklan raya kelak. Then Indo Mee ngan Mee Sedap pun ada iklan versi Ramadhan juga uols. Jom tengok gambar.
Menantikan saat berbuka, buat countdown ker? hehehe...


























rancngn kuiz, ceramah n even konsert Ramadhan













Jajaran rancangan2 khas sempena bulan puasa, wah, jejak Rasul pun ada.







Tu dia, Suzuki, Yamaha dan KFC turut mengucapkan selamat menunaikan Ibadah puasa.






*Gambar iklan belum abis edit lagi, ada jugak yg belum disnap lagi gambarnya... Layman, gua masih lagi menunggu kat depan tv, bilalah mereka nak siarkan iklan gudang garam yg menginsafkan itu since they ols launched the 3rd version of the iklan....

3 comments:

yt said...

syok juga dpt siaran seberang ni eh...
teh sosro tu teringat masa jln2 kat jkrta dulu..sana sini jual igt air apa rupanya teh.

Layman's Garden said...

Adeh la Laman... ahli isi rumah x marah ke dok snap2 depan TV kacau theyols nak menonton.....
Mereka ini angkat tangan ucapan macam orang Siam sawadikap ye..
Tp kan ohm ohm nya pun kurang comei.. comot adalaa..
x pe laa kalu susah nak dpt iklan insaf tu...

yt said...

kalu topiari ada akar juntai2 tu selalunya pokok ara, tapi yg ni daun dia runcing la pulak. apa kata g snap closeup sikit biar 'pakar'2 pokok tak bertauliah dari semenanjung 2 org ni analyse he..he..