Wednesday, September 5, 2007

Apa ek tajuk?

yt; huhu, memang sejak dari dulu lagi berangan nak buat ala2 garden party or dinner kat garden, then boleh letak lilin2 kat celah pokok bunga, fuh, best. Tapikan, kalau nak buat tu, kena tunggu bunga kat pagar depan tu rimbun skit, then barulah ada privacy skit..hehehe.... Yg segi empat tu, actually kayu yg terpacak untk letak tanglung. Gambar nie ambik masa pesta tanglung tahun lepas. Tahun ni, pesta tanglung/kuih bulan ni pada 25/10, masa korang tengah puasa.



Layman; Hehehe, kesian daun tu tau, sampai sekarang pun saiz camtu jugak, sebab tanah kat situ pasir banyak, so, kureng skit zat, tu actually monstera leaves, yg kat gambar lepas2 laman belakang yg tumbuh tepi satelit dish tu. Lily tu kaler putih dengan jalur warna magenta/pink. Posting mendatang gua letak gambar lily nie. Dulu mmg ada plan nak buat some sort of pathway kat situ, tapi lama kelamaan kena concur helikonias...hehehe.... Upah grass cutter tu, RM25. potong rumput depan, belakang, dan rumah sebelah. Kalau nak suruh tebang2, or even paip bocor, or baiki pintu or any kerja2 pertukangan dia pun pandai jugak, upah tu dia tak fussy sangat, berapa my mum bagi, dia terima jer. Tats why till now walaupun gua meroyan cam org gila lepas bunga kena potong, he's still stay as our grasscutter.


*Lily yg di snap petang tadi, masih belum berkembang lagi... ;)

2 comments:

Layman's Garden said...

Wah lily yg bakal ada 9 kembang tu... jelesss.. Selain monstera tu Laman bukan ada keladi yg berlubang2 ker.. cantik keladi ni tp kat rumah saya payah nak gemok... dia xleh kena matahari..
Sori lah u ols.. i x leh nak letak gambar2 garden cam uols... satu kali letak habis lah garden i ols. Setakat tunjjuk pokok2 yg ada boleh lah.. :P Murah tu harga potong rumput.. kalu kat sini std intermediate terrace pun dah RM 30-40. So i DIY je.. anak teruna yg dok ada x leh tolong2 ke? asik baca majalah je... heheheh

yt said...

umah my mum ada keladi lubang2 tuh.. cantik tu..
rumput we ol x-fiance mesin sindri. n setiap kali dia mesin, dia akan mesin umah jiran depan n umah jiran sebelah, caj RM20 atau RM15 bergantung pada berapa lama kena mesin. tu pun mlm tadi neber depan tu tanya kat we ol soklan cepumas "mamat yg selalu dtg mesin rumput tu mana pegi ek? dah lama gak dia tk dtg" he..he.. kena btg idung lah tu sbb umah sindri lalang pun dah naik dah

we ol punya spider lily so bunga dia tak anggun sgt lah.. hajat nk tanam berbagai2 tapi tanah tu nk kena adjust. dah habis dia punya nutrients..maybe kena replace topsoil tu baru elok kot