Thursday, September 6, 2007

Membebel lagi....

Tengok gambar dulu, kesian lily nie, melecur kena cahaya matahari yg terik.....

Layman; Oo, keladi berlubang2 tu yer, hehe, kesian keladi tu, dah tersisih dah sejak gua pindahkan pasu tu ke rumah sebelah, takde di belai2 lagi, just siram n leave..hehehe.... rasa2 dah tiba masa untuk tukar pasu dia, dah sempit sangat dah n dah ada pokok lain berkongsi ngan dia. Ala, tunjuk jer lah gambar yg diambik dari atas, nak tengok jugak how does it looked like ngan susunan batu simen tu. yt pun nak tengok kan? Kan? hehehehe.... Eh, ,gua pun ada tolong cabut rumput tau, sebab kalau setakat potong jer, akar rumput still ada, so, better kalau cabut ngan akar2 sekali, so, everytime lepas rumput tu di potong gua akan tunggu seminggu dua untuk rumput tu start tumbuh balik, then gua akan start cabut, espcially rumput yg cam rangka payung tu, tu cepat membiak tu, nasib baik senang nak cabut, tapi ada jugak a few yg susah nak cabut. Nanti kalau gua free, gua pergi snap spesis2 rumput plak..hehehe.... Eh, bahaya tu kalau diri dekat2 bunga api tu, cause ada a few yg jenis lambat nak padam , bara api tu kekadang still idup lagi masa dah sampai to the ground, masa CNY tahun2 lepas dah experience dah, semua yg ada lari masuk car porch, hahahah.... ala, takpe masa raya n CNY nanti pertunjukkan bunga api tu lagi meriah, free lagi tu..hehehe....

yt; Ooo, senang lah ada mesin rumput sendiri, then boleh beramal lagi..hehehe... i remembered jiran sebelah pun ada mesin potong rumput but jenis yg cam kete sorong tu, tapi dah tak guna dah, diaorg pun upah grass cutter jugak dah...hehehe...Last month kat our town pun ada bunga api, malam penutupan perkampunga Hadhari. Ada bekas artis AF lagi yg dtg buat show, tapi tak ingat langsung lagi nama2 mereka nie, tu pun tgk paper next day baru tahu ada org datang but show hehehe.... Haha, apa susah nak ajar rempit junior tu, suka snagat nak kibar bendera yer, ikat jer diaorg kat tiang bendera, then yg the senior2 tu plak, gua dah lama plan dah nie, tangkap semua tu, masukan lam bilik, then on speaker kuat2, suh mereka dengar sendiri deruan motor tu 24jam tanpa henti, biar fobia skit ngan bunyi motor. oh ya i think our town nie ada curse lah, dah 2 kali sambutan merdeka peringkat negeri ni buat kat sini, dua2 fail. First, ,jerebu teruk, kena cancel last minit tukar ke kuching, teruk2 mak weols berlatih kawad, then 2nd time, siap TYT datang lagi 2 officiate, hampir2 ditimpa bumbung kat grand stand tu sebab ribut tetiba melanda. Bumbunng tu tak dapat menampung air hujan yg makin banyak, so, the moment rite after the TYT kena tarik masuk ke bilik vip, the bumbung collapse. Kesian mereka2 yg berdiri kat tengah padang, semua cari plastik untuk simpan HP mereka, and yes my mum pun involve jugak, sampai rumah dah basah kuyup n siap nak bukak kaunter berita menceritakan pengalaman dia tu...hehehe... tapi yg paling kesian ialah group persatuan warga emas, dah lah usia dah lanjut kena berlatih kawad and then last2 terpaksa basah kena hujan.

Layman dah beli majalah terbaru Laman? Hah, kalau dah ada, cepat2 turn to page 141, perhati betul2 gambar puan datin yg tengah membaca majalah tu, errr, majalah tu cam terbalik jer nampak..... dah mcm trend lah baca majalah terbalik, sebab kat majalh Impiana bulan January pun ada gambar tuan rumah nie tengah dok baca majalah, tapi terbalik jugak!! Next time gua upload gambar. Yt pun nak tgk gambar mak datin baca majalh terbalik kan? kan? Yt, majalh Impian tu gua ada subscribe, ok lah, just sekadar tgk2 gambar2 rumah org, tu jer, kat sini pun bukannya ada deko trend pun, maklum lah tempat kecik. Tapi menyesal plak subscribe majalah nie, bukan tak suka isinya tapi tak suka org2 post ofice tu yg handle majalah nie, setiap kali datang mesti ada kesan lipatan kat bucu2, paling worst yg pernah alami, the whole mag kena lipat setengah! Yelah sebab diaorg nie main buang2 jer. Better beli kat kedia buku. Uols, kalau letak pokok bunga kat blkoni tu, alamatnya, pokok bunga tu akan menghadapi ajalnya very soon, Hahahaha, sebab waktu petang tu, matahari yg panas terik will shine directly kat balkoni tu, then dalam setahun tu rasa2nya tak sampai 5 kali weols menjejak kaki kat balkoni tu, cuma kalau nak gantung tanglung, lap tingkap or jemur bantal & tilam. tu jer. Tapi masa kecik2 tu selalu jugak main kat situ, siap ada hammock lagi. Pernah jugak imagine kalau bleh tanam money plant tu, sure cantik tgk daun2 yg berjuntai2. Tapi mmg tak boleh letak plants kat situ, panas sangat.
*ni lah lily tu, Layman, baru teringat, pernah post kat FP..... Next taim baru cite pasal lily nie.

2 comments:

yt said...

adehh!!..kejang mulut sengih part trend tuanrumah baca mag terbalik tu *LOL*

haa...share la jenis2 rumput yg ada tu pulak. gua pun baru je plan nk snappy2 rumput2 kat laman dpn tu.. dok tanya x-fiance bila dia nk mesin dia buat badak je..eventually dia kata esok pagi nk buat, sebelum fajar menyinsing dia kata nk start dah :-P
sbb tk pernah2 lagi lalang tumbuh kat area we ol now dah ada lalang dh kat bwh pokok mata kucing tu...buat malu je dh la wiken ada je org dtg ambil food dari 'lil kitchen' mesti dorang pikir..amende la rumah semak samun..

cantik la uol punya lili. layman punya pun cantik. gua punya spider lily tu kalo ambik pic, fail lah..
dah lama x lepak dpn umah pegang camera, nnt nk snap pic sebelum n slps mesin

Layman's Garden said...

Adeh laa Laman ni.. cubalah bagi nama biar berkenaan dgn gambar sket..ini tajuk membebel lak..
Inikah lily scented tu? saya dok ingat fresh & white.. tp lilies mmg x tahan lama kembangnya..2-3 hari je.. Saya pun ingat nak tunjjuk gambar2 weeds yang patut di buang dari semua laman.. Ada la beberapa jenis pokok yg dok ada kat sini.. Tu laa buat perbarisan cam tu kena panggil bomoh hujan.. mana boleh gamble.. kesian,kesian.. Sini mmg ada bomoh tu.. tgklah kalu apa2 majlis mana ada hujan! hehehe
HAA saya pun prasan datin yg baca majalah terbalik kikiki, tp i dok console kata some majalah ada yg belakang dia terbalik kan... too bad dia pilih salah majalah..
Rangoon creeper amatlah sesuai nak tnm kat tmpt panas balkoni tu, tp Laman biar akar ditanam atas tanah & naik panjat kat situ... gerenti lanscaping cantik... x pun Bauhinia Kockiana tp ini slow grower, bila pulak nak sampai atas balkoni.. http://www.flickr.com/photos/jayjayc/60786359/