Monday, September 17, 2007

Kekwa putih....


Yt; Haiyo, itu visioner tu kira cam spam lah, kena delete dah nie, tats why some bloggers letek word verification to elak benda2 cm nie, tapi kekadang leceh jugak kena taip verification tu, tapi rasa2nya blog nie ok lagi sebab readers pun tak sampai 5 org kot..heehehehe.... Mbak periuk nasi itu lah Mbak Dorce versi make-up dong! Very the berbeza kan versi natural ngan versi make-up, but still recognizable lah kan. 1st day dah kena diarrhea, penuh dugaan kan, hehe, i still remembered couple years ago masa bulan puasa tu, bapak gua beli this umai frm the Bazzar Ramadhan, next day, gua kena food poisoning, diarrhea tu jgn lah sebut, kena demam plak, sampai terketar2 sekejap sejuk, sekejap panas. My mum n my dad plak kena diarrhea jer. Rumah gua dulu pun ada daun puding nie tapi 2 jenis jer, satu tu yg daun lebar, warna merah+hijau+kuning, ,besar pokok tu sebab tanam kat tanah, tapi last2 kena tebang sebab tapak tu nak disimek, satu lagi kerinting2 kuning+hijau. Entah kenapa plak boleh pupus dari laman nie. kalau difikirkan, sayang plak bila dah takde.


Layman; Haha, itu mbak lain, bukan mbak Dorce, and bukan laser2, tu cuma announcer jer, before ke acara tv selanjutnya, biasanya adalah slot seminit dua untuk tv announcers muncul n meng-inform apa acara selanjutnya, sambil2 memberi kata2 hikmah, yg nie versi bulan Ramadhan, even ikaln2 kat tv pun mostly akan berubah wajah semasa bulan puasa nie, kebanyakan akan bertudung dan alim2 gitu. Dari iklan teh ke iklan ubat buang angin serta iklan motosikal, semuanya bercirikan keislaman. Oh ya, next rime gua cerita pasal satu ikaln nie by PT Djarum (pengeluar kretek kan?) mereka ni ada 2 versi iklan sempena bulan puasa nie, ada satu tu, wah, masa 1st time gua tgk, mmg tersentuh lah.Ala, bunga intrusa nie still kira controlable lagi, tats y im not too worried, in fact, gua nak mereka thrive kat laman nie so it will attract more bugs..heheh..., yg kaler putih tu mmg feveret insects tau, semalam jer gua sempat snap 2 spesis of butterfly feeding on its nectar. Pasal tu lah mood okjer semalam, hihi..


Bunga kekwa nie pun putih jugak..hehehe.. bukan tanam dari benig, tapi just cucuk kat tanah jer. Kan masa CNY ada beli bunga kekwa, so, stem2 yg panjang tu, gua just tanam jer kat tanah, frm dozens of stems tu, cuma satu jer yg survive....huhuhu... tapi at least merasalah jugak ada kekwa hasil tanaman sendiri. Tough jugak nak tanam bunga nie sebab bnyak sangant musuh2 yg suka ambik kesempatan keatas mereka. Masa dah start tumbuh pucuk2 baru, semut2 tu akan buat sarang kat dalam batang dia, sebab batangnya kat tengah2 tu kosong, cam kangkung, sesuai sangat buat apartment semut nie. then bila start berbunga, belalang pulak yg makan bunga tu even before sempat blooming. Even bunga nie pun masa first bloom tu, kena makan belalang, so gua ambiklah langkah drastik memburu belalang nie, nasib baik the 2nd bloom tu ok, survive frm the attack. Langkah drastik apakah itu? Nantikan di posting akan datang....











*kelihatan bagaikan dikelilingi bintang2 gitu...hehe...










Akak Layman, amoi2 cute stock terhad, cowok ganteng bisa ngak??

2 comments:

yt said...

errr...cowok ganteng side burn stail serkup..tak kose!!! mbak dorce kena mekap tu alamakkss!! biar la tak mekap kot

cantik la kekwa putih tu.. org sblh umah dulu ada beli kat cameron satu pasu full of yellow kekwa tapi tak lama slps tu segala2nya kering ha ha...mana nk survive unless area umah we ol sesejuk kaw tanah tinggi. meaning boleh guna la kaedah cucuk semai utk kekwa ni eh?

yg star2 tu dulu blkg umah mak gua ada byk tumbuh sindri je tah mana dtg..tapi tak de la nk pay attention coz ni cite zaman gua skul rendah la...

Layman's Garden said...

Wak ganteng x de ke Laman.... hihihi! Eh, i remember once upon a time, esp kekwa purple, tu di tanam dlm pasu dari kecik sampai bunga. Sekarang x dpt cari anak kekwa kat mana2 nurseri. Mostly kalu habis bunga dia mati.. Ingat nak gak tanan kekwa sbb nostalgia lagi.. esp the smell of the leaf di penyek.. nice.. Camno lah iklan sampai tersentuh hati tu... huhuhu. Bagus iklan ada versi ramadan.. Malaysia ni x pikir pun nak versi2.. ** Org tua x pernah mengeloh ke Laman - Anak aku ni... asik dok kejar insect kat garden je... x pergi pun jenjalan ke Lake Garden ke, mana ke....? :P