Friday, August 24, 2007

Sayur lagi....

Layman; Wah open burning kat bawah pokok buah, mmg gua amt galakkan hahaha.... ye lah, kan ada daun yg gugur-gugur, so better burn jer, then at the same time the asap can get rid of some of the insects. Biarkanlah those kumbang2 makan, tak kisah, diaorg pun kena makan untuk hidup juga..hahahah.., malas sebenarnya nak jaga sayur2 nie. Tapi so far mmg gua tak pernah guna any semburan racun serannga lain kecuali last time masa the calamansi kena serang ngan this white insects, kutu(?) or something, tak ingat dah. nasib baik lepas sembur ngan ubat dah ok dah.

Nah, mari kita lihat gambar sayur lagi. Nie pokok kacang kelisa yg tumbuh sihat dan cergas, (jeles tak yt? hehehe...) dulu tanma kat tepi store tu, tapi kali nie nak tukar angin plak, ,tanam kat tepi pagar, dengan harapan akan menjalar kat pagar n boleh dijadikan sebagai “cover” semulajadi, taknak org lalu lalang kat tepi jalan nampak...chewah... Then nak show off jugak kat org lalu lalang ngan kacang kelisa yg bakal mengeluarkan hasilnya kelak, muahahahahah......Then ini pulak, bayam eksperimen. Bayam yg mak gua beli tu still ada akr2nya, so, nak cubalah tanam semula akar2 tu, nak tengok if boleh hidu ke tak, lama kena tunggu, adalah dlm 2 – 3 minggu baru dia start tumbuh pucuk2 baru, ,sekarang aim nak tunggu dia berbunga n menghasilkan biji benih, then, try to tanam frm the seeds plak.....Happy Weekend!!




2 comments:

Layman's Garden said...

Oooh sungguh menggembirakan garderner melihat cubaan menanam bayam seperti berikut. Saya pernah buat kepada daun sup, daun ketumbar & daun bwg & daun kesum saja.. x hingat pulak lah kepada daun bayam. Biasanya mrk grow sekejap, x sempat nak menuai dah goodbye. Sbb pusingan untuk resepi yg memerlukan mereka amat pjg. Sempat mrk mati dulu..
Kelisa ini guna biji kedai ke? Saya jarang sekali makan kcg kelisa, bela ikan kelisa adalah.. Badan dia ada 8 bulat2 hitam cantik tu... tp dah mati juga. Sori tercerita ikan pulak.... Hehe
Ada kwn sorang2 tu tanam gajus luas pagar rumah.. Besarlah pokok dah tinggi lebih dari kepala dia. Jadi org yg balik dari kedai ke, balik dari masjid ke.. dpt lah merasa pucuknya.. sbb mereka dah kata 'Ambik yeee' Kwn tu hangguk saja lah sbb dia pun x terdaya nak makan kesemua hasilnya.. Dapat pahala pun jadi lah.. Demikian harap2 terjadi pada kelisa didlm gambar.. :P
Lama juga bayam nak start hidup... 2-3 minggu... Sabar garderner..

yt said...

eleehhhhh....mentang la tempat dia tu byk tanah. nk eksyen la pulak
episod anak kelisa gua dah berakhir dgn tragedi. siraman mlm hari n subuh tak berjaya memanjangkan tempoh hayat dia. dah k.o. kering je..
tak pe..ada 2-3 biji lagi balance ari tu nnt nk semai semula. ada neber tnm dlm pasu kt blkg umah we ol yg sediakala bersimen tu tapi hidup elok je sbb dia sentiasa ada kat umah nak siram. so, punca utama kematian didiagnosekan dgn masalah kekurangan bekalan air

tanam bayam guna keratan? creative gak hang ni..meaning dia tumbuh dari celah2 pelepah daun yg tinggal tu la kan. or thru anak2 yg attached kat btg tuh. teknik keratan batang lebihan ni sama la mcm layman, setakat ni pernah guna utk daun sup, pudina & kesum je