Wednesday, August 8, 2007

Langsuyar dan jam.

Tante-tante sekalian, silakanlah mencicipi pucuk lansuyar ini. Hah, tak lama lagi maybe akan jadi trend makanan terbaru kot. Kat Taiwan nun dah macam makanan rasmi dah, siap ada ladang tanam pokok2 lansuyar dan promosi kat merata tempat. Dulu pucuk nie cuma di makan tribes2 yg tinggal kat kawasn pedalaman jer, tapi sekarang dah pun di komersialkan.
Layman; boleh lah uol jadi pengusaha pertama kat Msia nie, buat nursery pokok langsuyar, hehehehe... Bab cantas mencantas nie gua pun tak berapa tahu sangat actually, cuma tengok jer mana2 dahan yg dah tinggi or dah tak sihat tu, or dahan yg dah mengeluarkan buah tu, gua cantaskan. So far tak nampak lagi mereka cantas pokok mata kucing tu, nie dah kali kedua berbuah, dia org letak pulp kacang soya as baja, yg berbuah kat dahan tinggi tu, senang jer, they ol can panjat ke bumbung tu thru the balkoni mah, kadang 2 kalau baju pun dia org sidai kat situ. Tu jalan belakang menuju rumah jiran sebelah, dah jarang guna dah jalan tu, sebab dah teruk dulu kena dek lori tanah yg lalu lalang.

Nie jam lama peninggalan datuk gua, we ols letak kat dapur, still functioning well, cuma ada masa bunyi tong, tong, tong tu ada short2 sikit, cam kalau dah jam 5, bunyi 2 kali jer, kurang 3 kali, then kalau dah jam 3, berbunyi lah 12 kali. Haha, sulu ada kawan datang, terkejut beruk mendengar bunyi jam tua tu, sebab dah jarang dah jumpa jam lama nie. Oh ya, , tau kan, chinese tak suka terima jam as hadiah, jam tangan ok kot, jam dinding tu tak di galakan sangat sebab its sort of like telling the recipient that ur time is up.
yt; hehe, biasa upload waktu malam, biasanya b4 11.30pm sebab lepas tu mmg dah kena tido dah, kalau tak terngantuk2 kat ofis. Tapi kalau masa lunch break ada free time n ada idea nak tulis tu, then will buat new posting lor...

2 comments:

Layman's Garden said...

Oooo now i know... besok2 nanti popular resipi ini, kalau chef wann dah tunjjuk kat tv kann, then we can say... weols dah lama tau.. Kalu sesat kat hutan, this is one plant yg reliable to survive on la.. tp honestly, pucuk dia nampak sedap dimakan.. tp nak usahakan pokok ini takut juga about the spores belakang daun tua tu mmg abundant, mungkin x good to those yg ada masalah pernafasan... Hmmm nice grandfather clock.. yg ding dong dah x tepat tu mmg berlaku.. rum my bro ada cam itu .. Bila dia bunyi, kita kene pandang dia sbb nak tengok betul2 pukul brapa.. Tau juga chinese x suka clock as a gift, tp weols bagi jugak hadiah jam masa wedding2 tu..

yt said...

siap ada ladang? hebat tuh..ke dorg tgh jakun kan pokok ni mcm la org m'sia jakunkan pokok dragon fruit he..he..

ya lah..ofisment lama dulu ada sebut "song chong" he he..ada betul ka istilah ni gua ingat2 lupa... tapi gua berenti depa bg souvenir jam la juga. ada kat tepi pc gua kt umah ni...cuma xdak bateri. nnti gua tunjuk pic