Sunday, August 26, 2007

Nipis vs Kasturi

yt; Memang tu pak choy, tapi rasa2 pak choy kat paket tu diaorg letak yg paling subur kot..hehehe.... supaya org yg menanam tu nanti akan terbayang2kan hasilnya nanti pun akan sama ngan gambar tu.... Wow, caouliflower? ada benih jugak rupanya cauliflower tu, u know wat, dulu gua pun pernah tanam, but its dah really planted kat pot, my aunt yg bagi to try out, at first tu, cuma daun jer, cam daun KaiLan,rasa pun cam dau kailan pun sebab ada try sekali masak daun tu, hehehe... then lepas tu baru keluar the flower yg putih2 tu, tapi tak sempat membesar pun sebab sang siput yg merasa dulu.... Hah, yg sayur bayam tu, kalau nak tanam tu kena make sure batang tu besar skit, sebab yg kecik2 tu sure takkan hidup punyer. Batang yg gua guna tu yg masih berakar lagi, tapi langsung dah takder daun sebab daun2 tu dah masuk perut..hehe...Daun pudina? Kat sini memang tak pernah jumpa langsung... best kalau ada daun tu, boleh garnish2..

Layman; Daun sup pun dah dua kali cuba, dua kali tak berjaya, mak gua beli yg dah siap di tanam n di jual dlam plastik hitam tu, tapi apabila dah dipindah ke pasu, start menguning n mati...Benih kacang kelisa tu dulu dapat dari maid boss gua, dia tu mmg rajin bercucuk tanam, ada kacang, ubi, cekur manis, betik, dll... so, masa dia menuai kacang2 tu, dengan bangganya dia tunjuk kat weols, mmg besar2 semuanya, so, kami pun suruhlah dia reservekan benihnya. So, sekarang kacang tu entah dah generasi keberapa dah....ala org yg lalu lalang tu pun tak dpat petik dengan begitu mudah, sebab antara jalan ngan pagar rumah gua, ada lagi longkang kat tengah2 tu..hehehe....

Dah habis berbincang pasal sayur, mari tengok plak gambar limau..... setelah di check kat internet, wah, rupa2nya selama nie limau yang dianggap nipis nie sebenarnya limau kasturi!? Kat sini memang kami orang panggil limau nipis jer, yg limau nipis tu nampak cam ala2 lemon jer, mungkin kasturi tu nama panjang kot, sebab tu dipanggil nipis jer, kalau kat kedai minuman pun diaorag letak as air limau nipis. Tapi takper lah, as long as kedua2 tu masam...hahahaha.... Hah, dah tersedia pun mangkuk besar tu. Nak buat per? Nak menuai limau kasturi!! Jom!

3 comments:

yt said...

ha ha..kelaka la pulak uol xtau limau nipis n limau kasturi tu x sama. limau nipis tu kulitnya tebal la wehhh.. kasturi ni yg org buat jus letak asam boi tuh..n dorang boh nama glamer dia "iced plum & calamansi"

kalau calamansi a.k.a kasturi ni tgh lebat, nnti gua akan petik n bawa ke ofis utk dimakan bersama2 kwn2 dgn kaedah makan together dgn asam boi. caranya, belah 4 sikit je kat bhg tampuk dia tu & sumbat asam boi pastu isap air limau ni yg dh bercampur dgn rasa masin asm boi ni.. waahhh..kecut2 bibir dibuatnya..tapi syiokk!!

comelnya bangku nak menuai. kalau org tk tau, sekali tgk gambar tu mcm nk tuai limau madu kat ladang mana je he..he..

Layman's Garden said...

Itu persiapan alat2 untuk petik memetik, tuai menuai hasil kebun ka...macam nak tuai epal :p hehehe Nak buat apa hasil banyak2 tu... nak makan ngan asam boi ke? huhuhu masam nak nangis...
tp kan, u ols suka beli pokok ini masa CNY .. kenapa pulak..kadang2 pun rasa nak juga beli... tgk buahnya banyak pokok kecik je...
Tp we all x suka mkn limau kasturi.. we all prefer limau nipis utk sambal belacan ke, ice limau.. dll. Kulit limau nipis pun sedap kalau makan.. hehehe

Layman's Garden said...

Knapa x leh update huh? Mmg perkara biasa ker....