Tuesday, August 7, 2007

Intai-intai...

Ok, ari ni mari kita intai2 laman jiran gua plak, nie jiran belakang rumah jer. Tengok tu, cam kebun buah-buahan, ada mangga, pamelo, mata kucing, & lemon. Tapi ya ngmenarik perhatian tu, ialah pokok mata kucing tu, sedang giat berbuah, 2 pokok lagi tu. Tu lah sara meraka melindungi those precious fruits frm birds n bats. Very the recycle n reuse concept kan? Hah, yt, tgk tu, poko tu can grow sampai ke bumbung rumah, lepas habis berbuah tu, boleh lah di cantas2 sikit. .
Yt; Hahaha, then korang tak komplen ker, or cuba control ayu, cepat2 telan n kata sedap. Kat sini, ikan bilis juga di panggil ikan pusuk. Yup, tu lah the remainig of siput ngok2. Hehe, kalau ada neber buat open burnig lagi, try cara my fren kat kampung. Masa neber nya start bakar, dia akan sengaja jerit kuat2 suruh adik2 nya pergi angkat baju, hehe. Gua kalau nak bakar nie wil lmake sure the cuaca tu sesuai, kalau dah mendung2 tu lagi ok, sebab hujan tu akan clear the air gitu, then bakar pun kat late evening, masa tu org2 dah angkat baju masing2, dah dok dlm rumah. Tetapi kekadang tu pun tak bakar, just letak jer kat depan gate tunggu org buang sampah angkat, especially the pokok2 helikonia.
Edoras; hehe, the art of burning gitu, kadang2, its intertesting to watch the formation of the asap2 yg berkepul2 tu.
Layman; Hah, itu lah, pagi2 dah berleter, blogspot buat hal, heran apasal ada komen kat FP, tak jumpa2 pun komen kat blog. Hehehe, mmg i ikut the langkah2 unutk melakukan pembakaran dengan cara selamat dan harmoni gitu..hehehe... helikonia tu still agak jauh dari api pembakaran tu, n furthermore asap masa tu bertiup arah lain, so selamat....Memang kalau di kira, banyak jugak pokok2 yg dah ditebang, kalau rujuk balik gambar posting lepas2, kat tempat setelit tu, dulu pokok jambu air kat situ, kat tempat limau nipis n drian belanda tu, ada 2 pohon pokok mangga, satu tak berbuah langung, satu lagi buahnya bentuk cam applpe, tapi rasanya masam sekali. Then kat tepi pagar pulak dulu ada 3 pohon pokok kelapa. Dah terlalu tinggi, so terpaksalah di tebang.

2 comments:

Layman's Garden said...

Ooo mengintai anak dara jiran ye...
Eh, jiran i pun bungkus mata kucing dia cam tu... Kalu rendah2 boleh lah juga bila dah menuju puncak,how? Agaknya helli punya tu x sempat bungkus kot... dah nampak dok makan2 dah... Besar juga rumah jiran.. siap ada balcony lagi... itu anak dara boleh dok kat balcony main2 mata lagi... Itu jalan ke rumah jiran macam footpath je.. Untuk lori sampah lalu lalang ye... Laman tau kah cara cantas mencantas? i punya rambutan baru lepas bunga... how do i cantas? All the dahan yg buah kah? if i potong the highest branch ok kah? Takut juga nanti another rm400 melayang bila dah jadi forestry.....

yt said...

apa kaedah membungkus buah sampai nmpk mcm pokok baru lepas kena banjir tuh...
pomelo tu sungguh mengancam la wpun nmpk dari jauh je

*gua agak musykil la...selalu wat time ini blog updet? dtg pagi2 xde apa pun, tgh2 mlm buka dah berderet2 entry n siap dikomen dah