Sunday, August 5, 2007

Cerita masak2

Layman; Ooo, so uol samalah cam Heli, tak melanggan servis tv kabel tu yer, tapi sekarang some tv show yg ada ket tv7 or 8 tu, ada jugak kat astro tu, so takde lah miss sangat pun, cuma timing jer yg kekadang tu lewat sangat. Yg dapur neraka tu, after last week show tu, dah nekad dah takkan tgk rancangan tu lagi. Ye lah, how can u prepare a dish if u r under stress n constantly been shouted at. Mmg dia orang nie buat the show semata2 nak kan rating jer.
And speaking of cooking show, i've told my fren before, im a bit protective n sceptical setiap kali lihat chef2 dari barat or rancangan masakan dari barat nie masak masakan asian. Memang akan ada benda yg nak di kritik..hahahaha.... Sometime dia org nie mcm nak simplify the dish or try to make it a high class dish, gua tgk macam memandai jer campur bahan itu ini dan masa makan tu macam lah sedap, tapi masa off camera sure dah muntah keluar dari mulut..hahahah... macam tau jer.
Dulu ada watched this celebriti chef frm Taiwan, datang ke Sarawak, dan dia nie kira nak dish yg guna bahan2 masakan setempat ngan his high class idea, so dia gunalah pucuk paku buat salad, yer, pucuk paku tuan2 dan puan, bukan midin, tapi pucuk paku yg berlendir2 tu. so, di rebusnya pucuk2 paku, then di rendam kat air ais utk mengekalkan kehijauan serta keranggupan pucuk paku tu. Then, next step, dis stir fry pulak bawang merah, belacan, and few more spices, ala2 buat dressing sauce for the pucuk paku. Dha siap semua, mix kan kesemuanya ke pucuk paku tu. Wala, dah siap, buang masa jer nak celur the pucuk paku walhal masuk jer stir fry dalam kuali bersama bahan2 tu lagilah sedap. Nie nak tambah kerja, n tambah periuk jer.... Tengok dia pun makan sesuap jer then mulalah berceloteh tentang bahan2 yg digunakan lah, fresh lah, murah lah....Eh, uols tau tak, sebenarnya gua bukan lah nak cite pasal masak2 niem tapi nak cite pasal patriotism, tapi dah melalut lah pulak..hahahaha.... Patriotism? Yes uols, because ada kaitan ngan bak kata Layman, siaran antenna glamer tu. Tapi dah banyak cakap plak pasal masak2, so, next posting la pulak yer.... Sebab nie posting bout masak2, kena cari lah pulak gambar makanan ek, nanti yer... nak geledah kat folder2 lamak kejap.................

Nie dia, one of the simplest dish to cook, ikan bilis masak kicap...hahahaha.... taruh jer bawang besar, kacang tanah yg dah di goreng terlebih dahulu, and of coz ikan bilis yg juga di goreng terlebih dahulu, then tambahlah kicap, gula, n air limau nipis mengikut selera masing2.....

4 comments:

Layman's Garden said...

Actally yg i nak tgk sgt kat astro adalah ceritera2 binatang ittu.. Worth kah langgan astro just nak tengok binatang. Ke dia tunjjuk yak tu yak tu je.... so they say.
By the way ada x citera pokok2, ke laman ke.. Dulu ada kat tv2 tp offise hour. Pastu dah pupus.. Agrotek seronok jugak. Now ada seeds to itu business punya.
Yg Hell kitchen tu theols berlakon kot.. Mana ada org dtg nak makan pastu kene marah2.. Lakonan semata.. Tapi kan Laman... kami memang makan pucuk paku celor cicah budu. x lah sampai letak ais. Memang sedap kalu ranggup.. Beside paku tu, bende pun. Petai x yah sebutlah kan.. Bagilah resepi yang gunakan bahan2 dari halaman.. barulah sesuai dgn konsep blog kan...

Edoras said...

Alahai.... edoras kalau masak ikan bilismasak bercili dan kicap pun pandai gak.... haha...

yt said...

boleh ni kalu buat masak ikan bilik guna bahan2 dari laman.. ikan bilis celur taruh kicap n cili padi pastu perah limau fr ur laman

chef2 luar tu mmg kdg2 layak dibuat bahan ketawa. idea ada tapi mcm x sesuai especially bila guna bahan2 tempatan. pernah la satu chef kat tmpt keje we ols buat masak lemak pucuk paku dgn tempeh.. nk buat mcm uol kata la..ala2 hi class la, tapi tak dicelurnya pucuk ubi tu dulu.. ambik kau..rasa dia mcm sial (oppss! mind my lingo)

yt said...

eh...typo..ikan bilis jd ikan bilik plak *LOL*