Monday, August 6, 2007

I know what I did last weekend

Ok, kita lihat aktiviti hujung minggu gua....hehehe.... open burning!! Lariiiii!!! Yup, thats what i did last weekend. Yer lah, cuaca panas2 berangin tu banyak dau kering yg gugur, so, apa lagi kita bakar saja, sambil2 bakar daun tu, masukkan lah sekali rumput2 yg di cabut,ranting2 kayu, dan lain2 bahan yg selamt utk di bakar. Fuuh, bau asap tu, membangkit nostalgia. Gua masa kecik2 dah di train how to burn the soil which later can be made to nice composs soil for the plants. Jiran komplain? Takde komplain2 nie sebab mrk pun buat cam tu jugak..hahahaha... tapi kalau kekadang angin tu bertiup ke arah jalan raya, tu kena jaga2 skit, tapi biasanya waktu petang weekend tu, mmg jarang ada kenderaan lalu lalang. So, just "enjoy" the pictures..... *jgn jadi bahan bukti sudah...hehehe....
Layman; sekarang dah jarang dah tengok yg documentary pasal haiwan2 nie, mmg selalu jer main balik cite yg sama, and haiwan2 cam gajah, singa, segala jenis monyet2, r not my fav animals to watch. I prefer birds n insects. Just last few months ago, got a chance to watch this documentary pasal burung raja udang, tapi kat saluran NHK, ckp dlm bhs jepun tapi the visuals r really outstanding, sampai sarang kat dalam lubang tanah pun dia org dapat tunjuk camne rupa anak2 burung tu. Then cite pasal pokok2 bunga nie adalah a few dulu, kat saluran 'discovery', camera work pun very the mengkagumkan, siap tunjuk rakaman proses dari benih sampai jadi pokok. Memang timing lah jadi faktor penghalang nie, kat saluran NHK tu, setiap pagi Isnin ada segmen gardening, then ada juga segmen fotografi, lukis melukis n kegiatn hobi utk org2 dewasa, mmg best tengok, tapi cuma kalau public holiday jatuh kat ari Isnin lah..hehehe... Hell's kitchen tu, dia org mmg pilih yg jenis tak camera shy, yg mmg nekad nak jadi famous, tats y dia org tahan jer dimalukan n diperlakukan sebegitu. Nak resipi dai laman? Haha, air limau nipis jer kot..hahaha... cause most of the plant tu untuk santapan mata jer, nak tanam sayuran tu mmg fail. Next time tunjuk gambar sayur sawi gua yg kurang zat....
Edoras; Hehe, memang pun dish ikan bilis tu mudah jer nak masak, tapi still a simple yet delicious dish, tak yah susah2 n mengestress kan diri to prepare.
Hasil "seni" dari pembakaran ini.....

3 comments:

Edoras said...

Alamak ai.... bakar pokok dan rumput pun boleh jadi "seni"...LOL

yt said...

hasil seni tu kulit siput ngok-ngok ek? cantik tuh...

ada sekali neber yg menyewa umah corner lot buat open burning rumput2 masa dia nak pindah masuk, mak aihh..hazab we ols kena angkat kain baju masuk dlm umah. rumput2 yg dah hangus tu kalo terbang n lekat kat pakaian, bau satu hal..nak kena cuci pun satu hal lagi. kalo lekat kat shirt polo ralph loren ke..mau nangis

kalo kami buat keje2 ngemas ni, kami kerat kecik2 masuk plastik itam, nnti kontraktor sampah majlis daerah angkut sekali.

Layman's Garden said...

Mana pegi i punya komen ittu.. Letih tau pagi2 buta dah berleter pastu nak kene repeat lagi...
i said, Hasil seni tu.. i like
Then i said, pembalakan i pun nak kene lalui trauma seperti Laman juga.. cuma cuaca x menentu, kadang tengkujoh, kadang kemarau.. so balak kene tunggu. Biarlah kering sket "sampah ittu" supaya asap tidak berkumpul kumpul sangat. Bakar pun biarlah ptg ptg masa semua jiran dah angkat kain. Jgn berjerubu kabus kat jalanraya dah... nanti mudarat. btw x terjejas ke helikonia yang dok dekat2 itu.