Sunday, August 12, 2007

Laman Belakang...

Jom kita tengok gambar laman belkang rumah gua plak, kat belakang rumah gua nie pun ada pondok kecik cm yg kat lamn tepi tu. Dulu pondok kecik nie di bina untuk letak kuali besar my late grandma. Kira like an open kitchen la, guna kayu api lagi uols, gua paling suka jadi tukang idup api n tiup api, mmg hobi main api.. hahaha.. *matilah suka mengapi. Tapi bukan selalu pun guna, cuma masa ada makan besar or nak masak the ketupat. Lepas my grandma meninggal, takde lagi siapa2 yg guna tat open kitchen tu, so, dah jadi ala2 store gitu, letak tong gas & tempat kucing tido.
*Dua gambar pertama tu di snap masa pokok delima tu masih berbunga.... harap maklum. ;>

Apa lagi ek, oh ya, tu dia, pokok delima yg baru di tanam setahun lalu, hah, dulu tension pasal bunga yg selalu gugur, sekarang, bukan main lagi rajin berbuah sampai ranting2 tu terbongkok2 tak dapat menampung buah yg adalah dalam sedozen lebih itu. Dulu kat situ ada pokok mangga, tapi dah terlalu tinggi n tak berbuah, so, di tebang, then try tanam buah jambu batu yg isinya merah, tapi kena serang serangga putih bawah daun tu, so, last2 tanam pokok buah delima nie. Oh ya baru teringat dulu kat laman tepi gua sebelum tanam pokok limau nipis, ada jugak tanam buah belimbing, siap tiap2 petang gua jadi cucu yg baik, tolong bungkus buah tu dgn surat khabar, masa tu still kat sekolah rendah lagi, besar2 buahnya, tapi last2 semua dah boring makan, so, kena tebang jugak....

yt; Pasal pamelo tu, gua geram lah tgk sebab ada 3 biji yg besar2 kat luar pagar tu, dah masak menguning, tapi tak di petik mereka tau, tak tau lah apasal tak petik, nak tanya segan lah pulak, nanti mrk ingatkan gua nak mntak dari mrk..hehe.. Uol can start jugak ladang langsuyar tu kat banglo atas bukit tu, siap ada baja semulajadi..heheheKan, mereka mana ada masa nak tanam dari benih n tunggu beberapa bulan lagi nak buat rakaman balik..hehehe...kesian ofismate uol tu, ada ker konsep hutan minimalis? konsep hutan gondol lebih sesuai kot..hahaha....

Layman; Kan, siap u printout resipi daun langsuyar tunjuk kat chef Wan, halus2 ker spores daun tu, tak perasan la pulak. Sekarang zaman dah berubah, tak sepantang org dulu2 dah bagi jam as hadiah nie, dulu ada sorang kawan kahwin, plan nak bagi jam jugak sebab diaorg pun akan pindah rumah baru, tapi last2 tak jadi sebab cari kat kedai semua tak berkenan.A ah, Yg rancangan Eric tu more on interior make over, just mauskkan one or two garden make over jer. Haha, dulu kat laman gua pun semua pasu di susun sederet2, ye lah masa tu main tanam n susun.

2 comments:

yt said...

dulu umah my mum ada tanam pokok delima isi putih masa laman dia belum boh simen. we ol selalu petik pucuk dia yg kaler merah tu buat main masak2.

pomelo tu apsal la depa tak mau ka? kat kebun mum in law i ada sebatang yg isi merah. sedap!, tapi sbb tak berjaga buah dia tak la secantik yg ur neber punya. kdg2 kalo ikut x-fiance g kutip durian or pisang or sukun dapat la merasa buah2 tu. itupun kena kait dgn galah sbb dah tinggi.

Layman's Garden said...

Layman dulu letak tong gas kat belakang rumah, ada juga org bersusah payah bawak lari naik bukit... Geram betul. Kena store semua bende dlm rumah.. Bagus makan delima ni they ols kata.. Tp nak beli dah la mahal, x de sedapnya pun.. cam makan snek, mkn main2.. Maybe blh try tanam,nak cari benih baik susah la.. Gemok betul kari itu ye... Bila masa nak masak guna daun tu? Pokok belimbing pun ada? Tu lah kan, kalau tanam pokok, kita jadi boring pulak dgn buah2an yg dituai.. pastu x makan... Yg paling mahal kat Laman belakang sini adalah tempayan naga tu... mahal tuu.. knapa ada tempayan kecik atas dia.. Cuba hias2 dgn pokok cantik keliling dia.. jeles u