Thursday, July 19, 2007

Bunga putih

Waaah, finally, can type this entry, tadi start buat kerja sampailah sekarang dah pun jam 11.30am. Hehehe...gua taip dulu entry nie kat office, then later baru upload kat rumah...ofis takde internet line. hmmm, lepas nie nak cari gambar apa plak yg nak di post....
YT; Kesidang? Nak google lepas nie..hehhehe... Mmg best kan kalau rain lily nie blooming serentak, ada jugak nampak ala2 bunga tulip. Nak close-up bunga putih tu, ada, nanti i cari dulu kat folder dulu, nanti gua post. Meja tu mmg sayang nak buang cam gitu jer, masih elok lagi, tapi dah takde tempat nak letak dalam rumah, so, terpaksa lah letak kat luar jer, ada lagi 2 side table yg design dia uneven shape letak kat bilik tido. Nanti post jugak yer, hehehehe...Memang sayang kan, kalau mana2 bahagian luar terpaksa di simen, rumah akak gua pun depan belakang semua disimen sebab dia malas nak cabut rumput hahahah.... laman tepi belah kiri rumah gua pun terpaksa disimen utk jadi car porch.
Layman; Pokok yg paling dekat tu? Tu pokok daun selasih, Makcik gua yg bagi tanam, dia kata letak dlm masakan bau best, tapi pernah cuba sekali jer, sebab tekak famili tak suka nga baunya yg kuat, so sekarang jadi perhiasan jer..hehehe..... Kacang tu mmg faveret famili gua, tapi kalau hari2 makan sure big boss akan complain, so, kekadang kalau rajin petik, akan bagi kat my aunty,kadang2 dia pun akan dtg petik sendiri, kalau tak, sampai kering lah kacang tu kat pokok tu. Samalah jugak, dulu ada tanam buah Roselle, ada cuba nak buat jus n jem, tapi tak mendapat sambutan, Ribena yg menang, hahahaha..... Membaja? Amatlah jarang sebab baja tu bukan beli kat nursery/kedai. Biasanya, kalau rajin buat weeding tu, lepas dijemur, gua akan dibakar, yes, very the konsep open buring gitu, jiran tak lah bising sebab mrk pun buat cam tu jugak...hahhahaha.... tapi dia org guna sisa2 kacang soya sebagai baja juga, very the organik kan.

*haha, sempat pulak cari gambar2 nie, nie lah bunga putih tu, buahnya warna ijau, lepas masak bertukar jadi hitam....









3 comments:

Layman said...

Kenapa kesidang? This is the one scented flower that i like most beside scented orchids. Wangi bangattt kesidang tp bunga putih kecik2 & menjalar.. x landscaping sgt. i think i pun nak cari the white scented as urs & add to collection.(Hidup ke x lain citer). And i like all colored keladi. tp susah betul nak hidup segar & gemok here. Wonder why... a bad garderner here. Tangan panas kot. Tanam brapa pokok Roselle? pun sempat buat jam&jus lagi..

yt said...

kesidang kan bau sedap. mcm bau pandan ada mcm bau nasi yg wangi pun ada... kalau tanam kesidang kat pergola pastu bwh dia boh kosi n meja n petang2 lepak situ sambik kena tiup angin aduhaiii..bestnya
dulu umah kawan ada la konsep tu, dia buat pergoal attached dgn side sliding door umah semi-d..mmg cantik betul tp sayang . owh! btw, nama lain for bunga kesidang is bunga kerak nasi

i hv one keladi corak mcm baju army tuh.. dlm pasu. kalo musim panas mmg payah sikit la dia nak survive but somehow nnt anak2 dia akaun tumbuh semula

cantik la bunga putih tu. tapi dari rupa bunga dia mcm can tell je bau dia menyengat? ye ke?

Anonymous said...

http://ww.rpinternational.org/home/tramadolonline/#9 cheap tramadol for dogs - order tramadol arkansas