Friday, July 27, 2007

Dedalu?


Layman,Dedalu tu apa? A type of insects ker? Kat sini mmg setiap kali berbunga banyaklah treehoppers ni datang bertandang, then burung2 pun suka kat pokok tu, nak tangkap serangga kat dahan2.
Wah, yt, guna pensel warna jer? Memang cantik habis, Dulu i pernah try nak lukis n warna guna water colour, tapi, hehehe, huduh ya amat, dulu masa kemas2 ada terjumpa, sekarang dah tak tau dah letak mana, tapi hilang oun takpe sebab mmg tak layak langsung untuk di pertontonkan..hahahaha.....
Oh ya gambar atas tu? sajer nak tunjukkan if terlalu banyak anak2 keladi gajah tu tumbuh, jgn buang gitu jer, nice jugak kalau letak banyak2 in a bunch gitu, then add a few blooms of flowers, wala! heheheh.... tapi meja tu mmg selerak skit, anak buah datang masa tu..hehehe...

3 comments:

Layman's Garden said...

Dedalu adalah pokok yang bertenggek and grow atas pokok lain & hisap all nutrients. Entah apa lak English or Scientificnya.
Keladi gajah tu x sesuai buat gubahan esp. adanya ramai anak buah berkeliaran.. Getahnya gatal tu.. boleh mudarat.. Floral arrangement ni interesting tp sian pokok, dah lah letih & susah payah nak bunga, tetiba kene kerat pulak... Adeh.. sayang-sayang.

yt said...

dedalu tu kategori pokok parasit lah. dia punya akar mcm ada benjol2 kat btg pokok yg dia tumpang tu n yg i perasan dedalu ni suka duduk kat pokok jering he..he..

ya la..sayang red ginger tu kena kerat. tapi kalu byk tak pe la. yg kat umah beli anak dia dulu se poly bag RM7 kalu x salah... hidup segan pastu mati

yt said...

eyyy...dtg lagi sini hari ni baru terperasan that rimbun dahan link yg uol letak tu kan..actually rumah arkitek terkenal hijjas kasturi, yg terletak just about some walking distance fr. my mum's hse. kalau tgk dari luar..dah mcm nk jd belantara je he..he.. but i like their idea biarkan kaw rumah surrounded by sort of their own creation of hutan. sekitar main entrance dia ada byk rimbunan jasmine orange yg skrg ni tgh lebat berbunga. banglo n gallery, termasuk satu guest hse kayu utk mostly foreign artist dok kat tgh2 area tu, tak berapa nmpk dari pagar sbb kaw dia luassss...