Thursday, July 26, 2007

Tadaa....

Waaah, tadi after dinner planning nak gi ambik gambar bunga pokok mangar tu, so, pergilah guna scutter, tup-tup, dah sampai jalan tu, terkejut beruk uols!!! The org2 majlis dah cantas KESEMUA pokok2 tu, tinggal semua yg baru tumbuh, takde langsung dah yg berbunga....nampaknya kena tunggu lah setahun lagi.....
yt, dukacita dimaklumkan, pokok yg kat laman gua tu bukanlah "Pachira Aquatica", tapi pokok yg yt cari tu actually very femes try among chinese household, sebab pokok nia lah yg org2 kat US guna pokok nie buat $ mereka, nama glemer pokok nie Dollar tree/Money Tree. http://en.wikipedia.org/wiki/Pachira_aquatica Tapi camne uol boleh tercari nama pokok nie? Gua pun tak tau nama pokok nie sebegitu susah nak sebut, baik sebut jer money tree, hehehe....
Layman; Pokok nie tumbuh sendiri, hasil bungan dari burung2 yg bersarang kat bumbung rumah gua, masa kecik2 tu, kiut jer, actually gua ada tanam 4 pohon 1 kat laman sendiri, 3 lagi kat laman my aunty. yg kat gambar tu,tinggal jer 2 cabang, last month baru potong cabang ketiga, so nampak terang sikit halaman.

2 comments:

yt said...

waahhh cantiknya helikonia...
itu kalo canting atas sutera mesti kelasss kan..

nama pokok tu dapat dari site toptropicals.com
site ni byk feature pokok2 dari serata alam yg biasa2 n pelik2 pun ada. syok layan site ni...cuba la
http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi

nampak daun dia mcm nak sama je dgn pokok yg uol bubuh tu & tgk bunga dia pun ada ciri2 bunga manggar so i thot kot2 la sama

Layman's Garden said...

Tadaa untuk pokok mana tu Laman? Untuk pokok kuinin yg debunga sakan i presume.... Adakah sikit dedalu diatasnya? Harap2 bukanlah sebab dedalu ini akan menghisap darah kuinin sehingga mati.. eheheh.. scary tu..