Tuesday, October 2, 2007

Iklan, iklan dan iklan lagi....

Hanya dengan kesabaran kita bisa mengendalikan diri. Itulah kata2 hikmah dari iklan gudang garam ini. Apa plak kaitan ngan entri kali ini? Kan pagi semalam busy kat office, so, after lunch break tu, dah ok skit dah kerja2 tu, so, adalah masa sikit taip entri, then tetiba, black out!!! The whole town takde electric, nasib baik gua dah train jari jemari gua senantiasa menekan 'ctrl S' selang beberapa baris ayat setiap kali. Tunggu punya tunggu, dah pun masa utk balik. Sampei jer kat rumah, dah ada pun electricity. Plannya, lepas dinner, can go back to the office to transfer kan entri tadi ke pen drive, then malam nanti boleh upload kat blog. everything goes as planned, TETAPI, haha, cam kat sinetron jer kan, kalau everything goes smoothly, pasti akan ada something yg akan menge-spoilkannya. So, apa yg spoil tu? Rite after i came back frm the office, then mandi, then nak online, my bro tiba2 kata, “eh, no connection”.






Apa?! No conenction?! Tidak!!! *Tambah lagi* Apa?! Akak Layman tak dapat memblog?!?! Tidak!!!



And the rest is history, malam semalam tak dpt online langsung... sekarang entry ini pun di taip kat office jer..... Oh ya iklan atas tu, pasal budak nie yg bertanya non-stop kat maknya yg sedang sibuk menguli tepung utk dibuat roti, (cam kenal jer, hehehe), tanya pasal puasa lah, kenapa tak leh minum, tak leh makan, then tiba2, bungkusan tepung yg letak kat atas meja tu terjatuh sebab tangan budak tu, hah, apa lagi mak dia tu, then budak tu pun kata masa puasa tak blh marah2, kena sabar, so, senyum jer ibu tu sambil mencomotkan muka anaknya ngan tepung.
*nie dia, entri yg ditaip semalam...

Yt; ok, gua tunggu ya address uols tu.(dah dapat dah, tunggu yer,) Entahlah blogspot ni, just few nites ago cam tu jugak, tengah upload gambar2 taman tasik tu, halfway, keluar error tu, so, gua just save as draft and close, then open a new window lagi, then baru ok. Tapi kadang2 line internet nie boleh jadi punca jugak.(memang pun!!) Kan, iklan2 kat situ mmg suka menyeru untk berbuat kebaikan nie, tapi sebulan nie jer kot, hehehehe.... Tapi kenalah tabik ngan inisiatif mereka buat iklan2 bersempena Ramadhan nie, bukan murah nak buat iklan tv nie, then air-time pun sebulan jer.

Layman; Hahaha, sorry to say, tak pernah pun tgk cite Sembilu tu pun, cuma selalunya masa visiting ke rumah kawan2 tu, selalulah tgk kat tv, muka2 org dewasa yg still pakai baju budak sekolah menengah tengah beraksi jadi budak remaja, hahahah.... then dah lah dialog tu mrk rakam semula kat studio, tu yg buat gua malas tgk. Tak tau lah tahun nie muka siapa yg concur tv. Haha, manalah sayap tu terbakar, sekali malaikat tu flap kan sayapnya, nescaya api2 pelita tu akan padam. Kalau guna lampu lip lap, “malaikat” TNB yg datang kot..hahahaha.... Memang pun waktu pagi2 serangga tu semua pergi cari makanan, then, petang2 tu cari pasangan...hehehe... Rasa2, theyols tanam pokok2 tu satu spesis tu in one group one group gitu. poko straight tu mmg geruns skit tengok sebab boleh tumbuh very the tinggi, takut akan tumbang/patah kan, tapi selalunya adalah org2 council ni datang trim. Ixor tu mmg kurenag skit tu tanah atas bukit, mmg agak keras n takde zat sangat. Suka lah kbunga pokok bauhinia tu, nampak cam orkid jer, n cam very the exotic n high class jer..heheheh....

Tak tau tahun nie Petronas will come out with iklan cam mane kan? Oh ya, semalam i've saw the 1st Raya add dah di air kat TV dari seberang, wah, uols tau iklan apa tu? Iklan minuman sirap. Kalau banding ngan iklan air bergas perisa oren tu, err, of course the air sirap tu menang. BTW, apa mesej air bergas perisa oren tu nak sampaikan ah? Rajin2 minum air bergas so dapat studi oversea, n yg kena buli tu akan forever dok kat rumah jadi penunggu, then bila dewasa akan menjadi hensem, dan lebih tinggi dari kakaknya. Hahahahaha..... Yg iklan sirap nie actually ada versi Ramadhan jugak, pasal budak laki nie, tinggal bersebelahan rumah org kaya, so, one day masa dia tengah menyapu kat depan rumah dia, dia ternampak sekumpulan budak tengah mencuri buah rambutan rumah jirannya itu, so, dihalaunya mereka dan buah2 rambutan tu diserahkan kepada puan rumah besar tu, puan rumah tu pun selamba jer, ambik n masuk balik, heran jer budak laki tu, rupa2nya pun rumah nie buat manisan, ala2 fruit punch lah, masukan buah2an segar n campur ngan air sirap, sebelum berbuka, di baginya manisan tu kat budak laki tu. Then 2nd version plak, budak laki tu dah kerja ngan org kaya tu, one day diajaknya berbuka bersama, msa kat dining table tu, jeng2, munculah anak gadis org kaya, apa lagi, hati pun tertawan ngan gadis tu, tapi tak diendah pun masa makan2 tu, budak tu pun sedar lah jugak, then iklan tu pun tunjuklah campuran air minuman sirap yg sedap, n suasana berbuka bersama. Tamat cam tu jer, Tats y gua pun heran, apasal tergantuung jer cam tu, Then jawapannya pun diumumkan semalam, iklan versi Lebaran. Budak tu, menghadiri majlis ala2 rumah terbuka org kaya tu, tapi rasa kekok sebab tak kenal siapa2, masa dian nak berpatah balik tu, anak gadis tu pun tegur dia, pat on the shulder gitu, ajaknya makan bersama, dihidangnya air sirap tu, apa lagi, wah, nikmat merasai air yg dihidangkan anak gadis tu mmg tak terkata...hahahaha..... masa nak balik tu, anak gadis tu pun memberilah sehelai kain pelikat n sebotol air sirap dan menyuruhnya datang2lah selalu ... the end.. its s feel good iklan lah, with kesabaran sebagai temanya.


Kena catch up nie, ada a few more iklan yg kena upload, so, ni dia iklan teh celup Sosro ngan teh Botol Sosro. teh celup tu biasa2 saja, just show scene keluarga gembira menikmati teh dari waktu sahur, hingga ke berbuka.
Then yg teh botol plak, pasal this couple, masa nak balik nak singgah beli teh utk berbuka, then the wife tu nampaklah this boy dk tepi jalan sambil memegang surat khabar yg tak habis terjual. So the husband pun pergi interview, then mereka pun offerlah nak belanja geng bebudak nie minum teh. So, happy lor, sambil ngobrol2 sambil minunm teh. Nikmatnya Ramadhan tak tergantikan. Sekian.

1 comment:

yt said...

mak oii!! gigihnya uol menganalisa iklan.. ours yg kat sini mcm tak berapa ada je tahun ni..semua bajet dah abis buat iklan merdeka 50 kot

iklan pteronas dah kuar la..si adibah noor makan cekodok apek yg dok sblh dia n sangka apek tu yg mkn dia punya...pastu masa dlm tren baru dia sedar paket cekodok dia ada kat dlm beg rupanya...

tak best la layman punya access to blog denied. ku kaciwa :-(